Zo bereid je een uitvaart voor

two-red-roses-4210620_640

Wanneer er iemand overlijdt, moet je van alles regelen. Om het overzichtelijk te houden voor jezelf, hebben wij een stappenplan opgesteld. Want wat moet je regelen voor en tijdens de uitvaart? Met deze blog willen wij je op weg helpen bij het moeilijke afscheid.

Moment van Overlijden

Wanneer iemand is overleden, dien je de huisarts te bellen. De huisarts komt langs om een verklaring van overlijden af te geven. Wanneer iemand in het ziekenhuis overlijdt, wordt deze verklaring door de behandelend arts afgegeven. Naast het regelen van een verklaring, moet je aangifte doen bij de gemeente. Je krijgt een uittreksel van de akte van overlijden. Deze akte dien je te kopiëren, want dit kun je nodig hebben wanneer je zaken moet regelen.

Zijn er zaken geregeld?

Ga na of er al zaken geregeld zijn. Had de overledene een uitvaartverzekering? Zijn de wensen van de overledene kenbaar gemaakt? Is er een testament? Is er een adressenlijst voor de rouwkaarten? Wanneer deze zaken geregeld zijn, scheelt dit veel tijd.

Uitvaartverzorger

Het regelen van een uitvaartverzorger is de volgende stap. Ga na of de kosten van een uitvaartverzorger gedekt worden door de verzekering. Neem vooral de tijd om de uitvaartverzorger te kiezen. Je hoeft niet direct na het overlijden contact op te nemen met een uitvaartondernemer, dit kan ook even wachten.

Voorbereiden Afscheidsbijeenkomst

Wanneer je de uitvaart laat regelen door de een uitvaartverzorging in Friesland en Overijssel, doet deze het meeste werk. Wil jij of andere naasten iets zeggen? Welke muziek wordt er gedraaid? Wil je foto’s tijdens de bijeenkomst? Het is goed om na te denken wat de antwoorden op deze vragen zijn: zo regel jij een mooi afscheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *