Welke verschillende carrosserievormen zijn er?

Een auto komt in alle soorten en maten. Iedereen die vijf minuten langs de kant van de snelweg staat, weet dat er een enorme diversiteit bestaat van de verschillende modellen. Die variëteit begint met de verschillende carrosserievormen; dit is gelijk het meest onderscheidende karakter van de auto. Je kan immers direct zien of een auto groot is, klein is, een dak heeft, noem maar op. Maar welke carrosserievormen zijn er allemaal? We geven een overzicht.

De sedan
Allereerst is er de sedan. Dit is over het algemeen een vierdeurs auto, die getooid is met een ‘kont’. Dat betekent dat de auto beschikt over een kofferbakruimte die niet bereikbaar is vanaf de achterbank. De sedan is een veelvoorkomende carrosserievorm, die tegenwoordig vooral gebruikt wordt in het zakelijke segment. Hoewel de sedan over het algemeen vier zitplaatsen biedt voor volwassenen, is de beperkte kofferbakruimte een horde voor het gebruik bij een groot gezin.

De stationwagon

En hier komt de stationwagon in beeld. Ze zijn veelvuldig vertegenwoordigd in bijvoorbeeld een autobedrijf in Emmen en dat is niet gek; de stationwagon is feitelijk de sedan met een doorgetrokken daklijn, waarmee de bagageruimte flink is vergroot. Dit maakt de stationwagon een gezinsauto bij uitstek.

De hatchback

Een hatchback is een kleinere auto, die komt met drie en vijf deuren. Deze auto wordt vaak gebruik voor het stadsverkeer en kent dan ook een enorme populariteit. Een klein gezin kan prima passen in een hatchback, maar door de beperkte afmetingen van deze auto is de ruimte wel beperkt.

De MPV
MPV staat voor Multi Purpose Vehicle en doet het eveneens goed bij grote gezinnen. Deze auto is wat hoger dan andere modellen en beschikt over ruim voldoende zitplaatsen en ruim voldoende bagage voor meerdere personen. Een MPV is een soort ‘busje’ en dankzij diens praktische insteek, is het een zeer populair model geworden in de loop der jaren.

De SUV

Nog zo’n afkorting is SUV. Het staat voor Sports Utility Vehicle en ook dit model doet het prima bij de gezinnen. Het is een auto die hoog op zijn wielen staat, zodat je een hoge instap hebt en kan genieten van een prima uitzicht achter het stuur. De SUV biedt ook ruim voldoende plaats aan een compleet gezin en hun bagage, wat het tot een bijzonder populair automodel maakt. Elke zichzelf respecterende autofabrikant heeft tegenwoordig een SUV in het assortiment en kan er prima aan verdienen.

De coupe

Een coupe is een automodel met twee deuren en een schuin aflopende daklijn. Meestal is een coupe wat sportiever vormgegeven dan bijvoorbeeld een sedan of een hatchback. Veel coupes bieden weinig of helemaal geen ruimte voor passagiers achterin en ook de bagageruimte is over het algemeen beperkt. Deze auto’s zijn dan ook niet bedoeld om gezinnen in te proppen, maar juist om te genieten van het autorijden zelf.

De cabriolet
Hetzelfde kan gezegd worden van de cabriolet. Deze auto’s hebben een afneembaar dak, waarmee je op mooie zomerdag in de stralende zon kan rijden. De cabriolet is vaak ook beperkt in de ruimte voor passagiers of bagage, maar ook dat maakt voor veel cabriorijders helemaal niets uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *