Welke testen voor Corona zijn er?

Corona

Het jaar 2020 zal altijd in onze collectieve geheugen gegrift staan. Het is het jaar waarin het Coronavirus de hele wereld in zijn greep kreeg. Thuiswerken, afstand houden en verplicht de winkels sluiten, zal ook in de toekomst hun weerslag nog laten zien. Met de vaccinaties binnen handbereik lijkt het oude normaal weer binnen handbereik. Toch zal er nog lang voor het virus getest moeten worden. Hiertoe zijn twee varianten. De specialisten van How Are You Diagnostics vertellen je er in deze blog meer over.

Test of je nu besmet bent

Hoesten. Snotterig. Verhoging. Het zijn allemaal symptomen, die kunnen wijzen op Corona. Lastig, want deze klachten horen ook bij een simpele verkoudheid. Om te voorkomen dat je het virus onbewust doorgeeft, kun je een zogenoemde PCR-test af laten nemen. Hiermee wordt onderzocht of iemand het virus op dit moment bij zich draagt. Er wordt dan door een zorgprofessional een wattenstaaf in de neus en keel gebracht. Hiermee wordt een uitstrijkje gemaakt. Dit kan bij de GGD, maar ook bij andere partijen.

De uitslag van PCR-testen laten steeds minder lang op zich wachten. Vaak is al binnen 48 uur bekend of de geteste persoon wel of niet in aanraking is gekomen met Corona. Is dat wel het geval? Dan zal deze persoon in zelf-quarantaine moeten gaan. Zo voorkomt hij of zij dat er nog meer mensen besmet raken. Er zijn ook zogenoemde sneltesten op de markt. Zij worden vaak bij noodsituaties gebruikt. Bijvoorbeeld wanneer en onderliggenden problemen met de gezondheid bekend zijn. Zo kan er sneller adequaat gehandeld worden.

Test of je besmet bent geweest

Naast PCR-testen, die over het algemeen vaker worden afgenomen, zijn er ook CPR-testen op de markt. Hiermee wordt gekeken of iemand eerder besmet is geweest met Corona. Hij of zij vertoont nu geen symptomen. Er is echter kans dat deze persoon eerder tijdens de pandemie in aanraking is geweest met het virus. Bij een CPR-test wordt bloed afgenomen. Deze wordt onderzocht op antistoffen voor het Coronavirus. Wanneer deze inderdaad in het bloed aanwezig zijn, is de patiënt ooit besmet geweest. Dit kan zonder ziek te zijn geweest.

Corona: we raken er niet over uitgesproken. De maatregelen. De slachtoffers. De politiek eromheen. Het virus heeft veel gevolgen gehad. Gelukkig kun je er snel achter komen of je ermee besmet bent of bent geweest. Welke test je bij jezelf kunt laten afnemen, is natuurlijk afhankelijk van jouw eigen situatie. Een ding is zeker: beter het zekere voor het onzekere.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *