Welke eisen worden er aan naambordjes gesteld?

naambord

Naambordjes komen in verschillende soorten en maten voor. Toch lijken ze vaak eenzelfde stramien te volgen. Dat kan kloppen: aan het ophangen van naamplaatjes zijn namelijk een aantal voorwaarden verbonden. Of het nu gaat om een woning, nieuwbouw of een bedrijf. In deze blog van appstats vertellen de specialisten van Naamborden.nl je hier meer over. Waar moet jouw nieuwste naambord aan voldoen?

Waarom zijn naambordjes eigenlijk verplicht?

Naamborden – in zijn meest uitgeklede vorm – zijn verplicht. Jouw woning of bedrijfspand moet op zijn minst een duidelijk huisnummer tonen. Het is eigenlijk best logisch, wanneer je erover nadenkt. Wanneer er nood uitbreekt, wil je namelijk dat de hulpdiensten snel bij jou of jouw buurtgenoten terecht kunnen. Iedere seconde telt. Omdat chauffeurs zich oriënteren op naamplaatjes, moeten deze duidelijk aanwezig zijn. Om dit te garanderen heeft de overheid een aantal eisen voor de vormgeving opgesteld.

Eisen aan een huisnummer

De reden om eisen aan naambordjes te verbinden, is nu duidelijk: het verkort de aanrijtijden van hulpdiensten. Daarmee is de kans groter dat mensen – én woningen in geval van inbraak of brand – gered kunnen worden. De overheid heeft verschillende voorwaarden aan het huisnummer gesteld. Dit is afhankelijk van het type pand, dat u bezit. Hieronder leest u wat voor deze gebouwen wettelijk is vastgelegd:

Een heel naambordje

Veel huishoudens laten speciaal een naambord ontwerpen. Vaak worden deze in één geheel vervaardigd, waarbij de familienaam – en soms de voornamen – vermeld staan. Dit altijd in combinatie met het huisnummer. Voor deze naamborden – die uit één vlak bestaan – gelden de volgende eisen:

  • Afmetingen bord: 12 x 12 centimeter
  • Afmetingen cijfer: minimaal 88 millimeter
  • Duidelijk contrast (e.g.: wit / zwart)

Losse cijfers

In sommige gevallen is een gepersonaliseerd naambordje niet nodig – of zelfs gewenst. In dat geval gaat het vaak om huurders, die niet lang op één plek blijven zitten. Of mensen, die hun privacy hoog in het vaandel hebben. Zij zullen eerder losse cijfers op de gevel plaatsen. Deze vertegenwoordigen natuurlijk het huisnummer. Deze cijfers moeten minimaal 12 cm hoog zijn. Dat mag natuurlijk groter.

Nieuwbouw

Tot slot is er nog de nieuwbouw. In dat geval geeft de gemeente huisnummers uit, waarbij de aannemer deze vaak al zelf aan de voorgevel monteert. Deze wordt op een hoogte van minimaal 1,75 meter en maximaal 2,5 meter geplaatst. Deze eisen gelden ook wanneer je jouw naamplaatje zelf plaatst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *