Wat te doen bij brand in huis?

fire-171229_640

De kans is zoals je verwacht natuurlijk klein maar hij is er wel. De kans dat er brand ontstaat bij jou in huis is 1 op 65. Jaarlijks raken er ook nog eens een flink aantal mensen gewond aan brand in huis. Daarom is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Wat doe je bij brand en hoe voorkom je dat er brand ontstaat? In deze blog leggen wij het je uit. 

Wat doe je wanneer er brand is uitgebroken?

Als eerst moet je de situatie beoordelen en kijken of de brand klein genoeg is om zelf te blussen. Neem hierbij absoluut niet te veel risico. Wanneer je ziet dat de brand flink is uitgebroken moet je meteen alle huisgenoten waarschuwen. Zorg eerst voor je eigen veiligheid en verlaat via de kortst mogelijke route het huis. Bel daarna meteen 112 en informeer je buren als dit veilig kan. Wanneer je het huis verlaat is het belangrijk om alle deuren en ramen te sluiten. Wanneer er al brand op je kleren zit moet je rollen over de grond om de vlammen te doden. Ga vervolgens meteen naar het ziekenhuis en voorkom het direct smeren van zalfjes.

Hoe voorkom je brand?

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Je kan de kans op brand in huis kleiner maken door te investeren in de juiste spullen. Denk hierbij aan rookmelders, brandkleppen en brandroosters. Een rookmelder kan het verschil zijn tussen leven en dood. Een rookmelder kan je wakker maken wanneer er in de nacht brand uitbreekt. Dit is dus een must have voor elk huishouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *