Wat is het rijbewijs c en waarvoor heb je het nodig?

Het rijbewijs c is een van de vele rijbewijzen die je kunt halen. Voor elk rijbewijs moet je een toets afleggen, al verschilt het per type rijbewijs hoe je deze toets moet maken. Vaak bestaat het uit een deel praktijk en een deel theorie. Er zijn echter aantekeningen op je rijbewijs waarvoor je alleen praktijk of juist alleen theorie hoeft af te leggen. Het rijbewijs c is echter een volwaardig rijbewijs.

rijbewijs c

Waarvoor heb je rijbewijs c nodig?

Rijbewijs c is een categorie hoger dan rijbewijs b, waarmee je personenauto’s mag rijden. Met het rijbewijs c kun je in vrachtwagens en andere grote voertuigen rijden. Voor sommige campers is ook een rijbewijs c nodig. Men noemt het rijbewijs c ook wel het vrachtwagenrijbewijs maar dat is dus niet helemaal terecht. Het is namelijk belangrijk dat je weet dat je er ook andere grote voertuigen mee kan rijden. 

Laadvermogen en gewicht

Of je een rijbewijs c nodig hebt om een bepaald voertuig te besturen hangt af van het laadvermogen en gewicht van het voertuig. Het gewicht is puur hoeveel het voertuig weegt, zonder dat er iets in zit. Het laadvermogen is de aantal kilo’s die erbij komen als het voertuig is volgeladen. Vaak gaat het dan om kilo’s in de vorm van vracht, zoals bij een vrachtwagen het geval is. Maar het kan ook gaan om kilo’s in de vorm van personen en spullen, zoals bij een camper vaker het geval is. 

Rijbewijs c halen

Wil je het rijbewijs c halen? Daar zijn kosten aan verbonden. Vaak heb je tenminste een paar duizend euro nodig voor lessen en examens. Het is dan ook iets dat je in sommige gevallen via je werkgever kunt regelen. Daar krijg je de kosten van vergoed omdat je vervolgens voor hen kan gaan rijden. Het rijbewijs bestaat uit theorie en praktijk, net als bij het rijbewijs voor de personenauto.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *