Waarom voor een scharnierschroef kiezen?

Voor een beginnende klusser lijken alle schroeven hetzelfde, maar een ervaren klusser weet wanneer hij of zij welke schroef moet pakken. Een bijzondere schroef is de scharnierschroef. Zowel voor het monteren van deuren als ramen is deze schroef een aanrader. Juist bij deze werkzaamheden kun je geen universele schroef gebruiken. Lees dit artikel om erachter te komen waarom je een scharnierschroef moet kiezen en bespaar jezelf problemen tijdens een deur of raam ophangen. 

De scharnierschroef moet in het scharnier vallen

Hoewel iedere schroef hetzelfde lijkt, is het tegendeel waar. Door de platte kop die precies in het scharnier valt, zal de deur of het raam mooi open en dicht kunnen. Dit zonder dat de scharnierschroef er lelijk uitzien of in de weg zitten. Een beetje uitstekende schroef lijkt geen probleem, maar aangezien bij een scharnier de schroeven aan beide kanten zitten, kunnen ze tegen elkaar aan komen wanneer je het raam of de deur sluit. Je ziet bovendien wanneer het raam of de deur openstaat de schroeven zitten. Een scheef uitstekende kop is uiteraard geen gezicht. Voor zwarte scharnieren kun je ook zwarte scharnierschroeven kopen. Dit oogt prachtig en is meteen mooi afgewerkt.

Zelfborende schroeven

Een andere eigenschap die belangrijk is, is de zelfborende punt. Deze snijpunt van de schroef boort zichzelf een weg door het hout en voorkomt hiermee splijten. Doordat de scharnierschroef direct aan de rand van het kozijn komt, is er vaak weinig ‘vlees’ zoals men dit noemt. De deur of het raam trekt aan de schroef wanneer deze open staat. Een beschadiging in het kozijn, zoals het splijten van hout, zal later voor problemen zorgen. Een zelfborende punt betekent overigens niet dat je nooit hoeft voor te boren. Het is nog steeds belangrijk om bij hardhout of juist zeer zachthout even met een klein boortje voor te boren. Je voorkomt hiermee ook dat de schroef scheef erin gaat.

Torx aansluiting

Vele soorten van de scharnierschroef hebben een torx aansluiting. Dit is een van de krachtigste aansluitingen die er zijn. Anders dan bij een kruiskop of sleufkop schroef, zal de torx aansluiting altijd goed blijven zitten. De kans dat je schroefbit loskomt van de schroef en de aansluiting beschadigt, is dus heel klein. Dit is prettig bij scharnierschroeven, aangezien ze in het zicht blijven. Bovendien kun je de schroeven met een elektrische schroevendraaier er krachtig indraaien. Draai ze echter niet te vast. Aangezien de krachtoverbrenging zo sterk is, zal de kop eerder van de schroef af kunnen breken dan dat het bitje loskomt. 

Schroeven online bestellen

Wist je dat je tegenwoordig schroeven, zoals de scharnierschroef, gemakkelijk online kunt bestellen? Je hebt dan veel keus en kunt kiezen voor de beste kwaliteit. Waarom dit laatste met name voor scharnierschroeven belangrijk is? Als een schroef afbreekt tijdens het inschroeven, dan krijg je deze er nooit meer uit. Bij een scharnier heb je echt geen speling waar en hoe je de schroef erin draait. Kwaliteit in schroeven is hierbij dus van belang. Ook voor ander deurbeslag en geldt dit. Denk aan de rozetten vastschroeven. Hierbij kies je overigens vaak geen torx aansluiting maar een aansluiting in de stijl die past bij het beslag. Heb jij goudkleurig messing beslag? Dan is een sleufkop mooier. Draai deze schroeven er voorzichtig met een schroevendraaier in, zodat de kop niet beschadigd raakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *