Waarom je zeker biologische noten zou moeten eten

Wil jij het roer omgooien en beginnen met een gezondere lifestyle? Dan zijn biologische noten als tussendoortje een verantwoorde optie. Nu denk jij misschien: maar waarom dan? Nou, biologische noten zijn goed voor de mens, dier én milieu. Lees snel verder als jij wilt weten wat het eten van biologische noten zo gezond maakt én wat het verschil is tussen verschillende soorten noten. De ene noot is ten slotte de andere niet. 

Biologische noten: waarom? 

Puurdere noten dan noten met een biologisch keurmerk kun je niet vinden. Dat komt omdat deze noten niet worden bespoten en er bij de productie altijd rekening wordt gehouden met mens, dier en milieu. Zo wordt de grond waarop wordt verbouwd regelmatig gecontroleerd op vervuiling en wordt er niet gewerkt met mest of chemische bestrijdingsmiddelen. Ook niet geheel onbelangrijk is dat de boeren in een biologisch traject onder gezondere arbeidsomstandigheden werken dan in bijvoorbeeld een fabriek. Deze noten zijn dus puur natuur, en dat kun je zeker proeven. 

Geroosterd, gebrand of raw

Rauwe noten, ook wel ongebrande noten, worden niet bewerkt. Als je bijvoorbeeld een walnoot kraakt en de noot op eet, dan eet je de noot puur natuur. Maar wat zijn dan gebrande noten? Dat zijn noten die worden gefrituurd in olie. Door de vettige buitenlaag van de noot is de smaak vaak wat voller. Dit betekent wel dat door de hoge temperatuur van het branden de vitamines en mineralen verloren gaan. Je kunt gebrande noten gezouten en ongezouten kopen. Bij geroosterde noten komt geen olie kijken, maar worden de noten met de lucht geroosterd. Dit gebeurd in een oven, fornuis of koekepan. De noten krijgen zo een krokante bite en een rijke smaak.

Kies welke noten je wilt eten

Als je na het lezen van dit artikel biologische noten kopen wil, moet je weten dat er veel verschillende soorten te verkrijgen zijn. Denk bijvoorbeeld aan cashewnoten, walnoten, pecannoten, hazelnoten of amandelen. Al deze noten hebben hun eigen unieke smaak en eigenschappen. Zo bevatten amandelen veel calcium en vitamine E, zitten macadamia’s vol met vezels en kalium, bevatten walnoten veel omega-3 vetzuren (gezonde vetten!) en zitten in hazelnoten veel proteïne, vezels, magnesium en mangaan. Als je het niet zo ziet zitten om alle noten apart te kopen, kun je ook notenmixen kopen. Biologische noten zijn ook lekker in de yoghurt, of in een notenmix met gedroogd fruit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *