Verschillende bewerkingen van metaal

metaal

Wie in de industrie werkt, weet het als geen ander: metaal is ontzettend bewerkbaar. Denk aan RVS, aluminium en andere metaalsoorten. Je kunt er vrijwel alles mee doen. Buigen, indrukken en zelfs snijden. Nieuwsgierig naar de verschillende mogelijkheden? In deze blog van appstats vertellen de specialisten van Culion welke bewerkingen er allemaal mogelijk zijn. Lees snel verder!

Lasersnijden

De eerste bewerkingsmethode, die wij in deze blog gaan noemen is het lasersnijden. Dit kun je doen bij staal, roestvrijstaal, aluminium en koperlegeringen. Met behulp van machines, die hier speciaal voor ingericht zijn, kun je metaal op maat en in de juiste vorm snijden. De meest complexe constructies zijn hierbij mogelijk.

Parelstralen

Een methode, die vaak wordt gebruikt voor het afwerken van een eindproduct, is stralen. Dit wordt vaak met zand gedaan. Parelstralen zorgt voor een fijne structuur. De methode is dan ook geschikt voor onder ander roestvrijstaal en lichtmetaal. Het zorgt voor een mooie, egale finish van het product.

Kanten breken

Bij het bewerken van metalen kunnen bramen ontstaan. Dit zijn stukken metaal, die onder het afval geschaard kunnen worden. Door middel van een kantmachine kunnen deze snel en eenvoudig van het product verwijderd worden.

Walsen

Sommige eindproducten hebben een cilindrische vorm. Een vlakke plaat kan in deze vorm worden gebogen, door deze te walsen. Vaak gaat het hier om de metalen staal, roestvrij staal of aluminium. Het walsen wordt met een speciale walsmachine gedaan.

Frezen

In sommige gevallen moeten er details uit een metalen plaat worden weggehaald. Dit kun je met de hand doen, maar machinaal gaat dit vaak sneller en preciezer. Bij het frezen wordt overbodig materiaal uit het materiaal verwijderd. Dit gebeurt met roterend gereedschap, dat in een freesmachine wordt vastgezet.

Kanten

De laatste bewerkingstechniek, die wij in deze blog gaan noemen, is kanten. Hierbij wordt met een speciaal kantbank het materiaal verbogen. Dit gebeurt door de plaat tussen twee matrijzen te plaatsen, welke vervolgens tegen elkaar worden aangedrukt. Hierdoor vervormt het materiaal in een bepaalde hoek of bocht.

Op het gebied van metaalbewerking is er van alles mogelijk. Nog veel meer dan dat wij in deze blog kunnen noemen. Nieuwsgierig wat de mogelijkheden zijn? Dan raden wij aan om eens contact op te nemen met een metaalbewerker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *