Veelgemaakte fouten van spouwmuurisolatie

polystyrene insulation panel on brick wall

Spouwmuurisolatie begint tegenwoordig steeds populairder te worden vanwege de flinke kostenbesparing en het verhoogd wooncomfort waar je van kunt profiteren. Wil je je spouwmuur isoleren, dan ga je echter wel moeten letten op de fouten die het meest voorkomen. Lees de onderstaande tekst goed door als je wilt weten wat de veelgemaakte fouten zijn tijdens het isoleren van de spouwmuur.

Niet aan ventilatie denken tijdens spouwmuurisolatie

Ga je investeren in spouwmuurisolatie, dan ga je ook moeten denken aan ventilatie. Een goede ventilatie van de kruipruimte is belangrijk aangezien nadelige effecten die zich kunnen voordoen in de kruipruimte snel naar de woongedeeltes trekken waardoor je last kunt krijgen van schimmelvorming en vochtproblemen. Op langer termijn kan dit zorgen voor gezondheidsproblemen en daarnaast ga je veel geld moeten betalen aan reparaties.

Een spouw dat vervuild is isoleren

Een vervuild spouw moet je niet zomaar isoleren, aangezien het belangrijk is om eerst een endoscopisch onderzoek te doen zodat je kunt nagaan wat de huidige staat is van de spouw. Een spouw die geïsoleerd moet worden dient schoon te zijn van zaken zoals spouwankers, cementbaarden en afval van de werkers in de spouw om zo koudebruggen en vochtproblemen te voorkomen. Deze problemen kunnen zorgen voor het ongedaan maken van de spouwmuurisolatie.

De verkeerde muur isoleren

Een andere veelvoorkomende valkuil bij spouwmuurisolatie is het isoleren van de verkeerde muur. Sommige spouwmuren zijn helaas niet te isoleren met bepaalde materiaalsoorten, waardoor ze tijdens koudere maanden kunnen gaan barsten of scheuren. Muren die niet geïsoleerd kunnen worden zijn bakstenen die geglazuurd zijn, strengpers stenen, verblend stenen of gevels die voorzien zijn van een dampdichte verflaag.

De dakgoten en het dak niet eerst controleren

Voordat je een spouwmuur isoleert dien je de dakgoten en het dak eerst grondig te controleren. Je gaat moeten kijken of de huidige staat nog in orde is en of zowel het dak als de dakgoten schoon zijn. Is er sprake van een lekkage of een blokkade, dan kan de spouw nog niet geïsoleerd worden aangezien dit koudebruggen en vochtproblemen met zich mee kan brengen. Zorg ervoor dat je het dak en de dakgoten eerst repareert indien nodig voordat je denkt aan spouwmuurisolatie.

Het verkeerde isolatiemateriaal kiezen

Tijdens spouwmuurisolatie is het cruciaal om te kiezen voor de juiste isolatiematerialen. Hierbij moet je uitgaan dat bepaalde isolatiemateriaal soorten beter isoleren dan anderen afhankelijk van de spouw. Het is slim om een expert in te schakelen die je meer kan vertellen over het gebruik van de juiste isolatiematerialen voor je situatie. Schakel altijd een erkend bedrijf in om je spouwmuur te isoleren. Hierdoor ben je van correct isolatiewerk en topkwaliteit verzekerd en daarnaast krijg je garantie op het werk.

Vergeten een subsidie aan te vragen

Vergeet niet dat je de mogelijkheid hebt om de kosten van spouwmuurisolatie met 20% te verlagen door het aanvragen van een subsidie. In hoeverre je in aanmerking komt voor een subsidie voor het isoleren van je spouwmuur hangt af van de voorwaarden bij de gemeente.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *