Snelheid van een motor

Wanneer je een motor koopt, wil je natuurlijk wel hoge snelheden halen. Je moet daarbij wel altijd rekening houden met de veiligheid. Zowel je eigen veiligheid als die van andere weggebruikers. Daarom is het bijvoorbeeld handig om te weten hoe snel je motor accelereert. Ook is de remafstand bij verschillende snelheden een aandachtspunt. Ervaring opbouwen met de snelheid van je motor is van groot belang.

Moet je jouw motor nog verzekeren? Klik op de link voor een goede motorverzekering.

Acceleratie en remmen

Acceleratie is de snelheid waarmee je motor van stilstand naar een hoger tempo gaat. Bij sommige motoren zit je binnen een paar seconden al op een hele hoge snelheid. Andere motoren komen wat langzamer op gang. De snelheid van accelereren ligt niet alleen aan je motor. Ook als bestuurder heb je hier invloed op. Hoe preciezer je de koppeling en het gas op elkaar laat overlopen, hoe sneller je gaat.

Wanneer je dan op gang gekomen bent en je een hoge snelheid hebt aangenomen, is het belangrijk dat je ook weer veilig tot stilstand kan komen. Als je de snelheidslimieten van de desbetreffende weg aanhoudt zal dit over het algemeen weinig problemen opleveren. Maar wanneer je echt hoge snelheden haalt, waardoor je de limieten overschrijdt, wordt dit lastiger. Daarom is het van belang dat je kennis hebt over de remafstand. De remafstand is de afstand die je aflegt vanaf het moment dat je begint met remmen. Bij een snelheid van 120 kilometer per uur is je remafstand bij de meeste motoren rond de 100 meter op een droog wegdek. Op een nat wegdek is de gemiddelde remafstand bij 120 kilometer per uur ongeveer 150 meter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *