Praten over de dood

Praten over de dood. Zeker met kinderen is dit een lastige aangelegenheid. Veel ouders bespreken dit onderwerp niet, mede omdat ze totaal niet weten hoe te beginnen. De dood bespreekbaar maken hoeft niet ingewikkeld te zijn en kan juist hele waardevolle gesprekken opleveren. Wij geven je tips hoe je kan praten over verlies met kinderen van boven de 12 jaar. Wil jij zelf meer weten over de dood, een uitvaart regelen of wat de mogelijkheden zijn? Bekijk dan de website van Dezwaanuitvaarten.nl

Inhaken op de situatie

Als je het lastig vindt om vanaf nul te beginnen aan een gesprek over de dood, zoek dan momenten uit waarop je kan inhaken. Kijk je samen met de kinderen televisie en gaat het over een begrafenis of de dood van een bekend persoon? Begin dan eens met vragen stellen. Je kunt vragen stellen als: Hoe zou jij willen dat jouw uitvaart er uit zou zien? Welke muziek zou je willen draaien? Wil je begraven worden of worden gecremeerd?

Kies een goed moment

Het moment waarop je begint met een lastig onderwerp is ook van belang. Dit doe je vaak niet even tussendoor of wanneer je bezig bent met het opvouwen van de was. Neem je moment. Hoor je een mooie liedje op de radio? Dan kan je beginnen met de opmerking: “Dit nummer is echt iets voor op mijn begrafenis”. Daarnaast kan je er ook iets moois aan koppelen. Zo kan je de vraag stellen: “Stel je voor dat je nog 10 jaar te leven hebt, wat zou je dan echt graag willen?”. Zo zet je jouw kinderen ook nog eens aan het denken.

Wil jij nou zelf praten over de dood? Of weten hoe je bijvoorbeeld een uitvaart in Utrecht kan regelen? Neem dan contact op met de professionals van De Zwaan Uitvaarten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *