Praktische zaken rondom overlijden

Als er een ding zeker in het leven is, dan is dat helaas dat iedereen ooit komt te overlijden. Dit is natuurlijk een onderwerp waar je niet graag over nadenkt. Zo kan het zijn dat een kennis of een familielid komt te overlijden. Het proces na het overlijden van iemand in zeker niet makkelijk. Je zit namelijk in het rouwproces, waarin emoties hoog kunnen oplopen. Wat heel gebruikelijk is, omdat je dan afscheid aan het nemen bent. Alleen helaas zijn er in deze periode een aantal praktische zaken die er geregeld moeten worden. Het liefst wordt dit proces van praktische zaken direct ingezet na iemand zijn of haar overlijden. 

Erfenis

Om dit proces makkelijker te laten verlopen, bestaat er de verklaring van erfrecht. In deze notariële akte heeft de overledene als het goed is allemaal belangrijke afspraken vast laten leggen. Zo staat hierin hoe de erfenis geregeld zal worden. Hij of zij heeft dan zelf kunnen bepalen welk familielid of kennis welke spullen krijgt. Dit scheelt veel tijd en met name discussies, omdat je graag zekerheid hebt. Zo’n verklaring van erfrecht mag je niet zomaar zelf opstellen. Dit moet via een officiële manier, namelijk via een notaris. Gezamenlijk met je notaris kun je al je wensen vastleggen. 

Overige zaken

Naast het regelen van de erfenis zijn er nog meer zaken die belangrijk zijn om direct te regelen na iemand zijn of haar overlijden. Natuurlijk de begrafenis zelf en alles daaromheen, maar er is ook een ding waar je niet zo snel aan zou denken. Tegenwoordig zijn veel mensen eigen ondernemer en dan is het handig om te weten aan wie de zaak overgedragen mag/moet worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *