Laminaat of PVC: de belangrijkste verschillen

Je bent op zoek naar een nieuwe vloer voor in je huis en je twijfelt tussen een PVC vloer en een laminaat vloer. Beide zijn niet meer te onderscheiden van echt hout, beide hebben een luxe uitstraling en bij beide vloeren is een groot aanbod verschillende vloeren verkrijgbaar. Welke vloer moet je dan kiezen. De grootste verschillen tussen deze twee soorten vloeren worden hier uitgelegd. 

Materiaal

Als je op zoek bent naar een mooi alternatief voor een houten vloer, dan kom je al snel uit bij een PVC vloer of een laminaat vloer. Beide soorten vloeren zijn bijna niet meer van echt te onderscheiden. Toch verschillen deze vloeren van elkaar. Een laminaat vloer wordt gemaakt van gedroogde, in elkaar geperste houtvezels met een hdf-laag erover heen. PVC vloeren worden gemaakt van kunststof. Daar heeft de vloer ook zijn naam aan te danken, namelijk polyvinylchloride. Dankzij het verschil in materiaal hebben beide vloeren specifieke eigenschappen. 

Onderhoud

Beide vloeren zijn heel gemakkelijk in onderhoud. Als er vocht of nattigheid over de vloer heen valt hoef je niet in paniek te raken. Je kunt beide vloeren schoonmaken met een stofzuiger en een dweil. Toch is er een belangrijk verschil. PVC is zeer bestendig tegen vocht. Laminaat ook wel, maar de naden van deze vloer zijn niet bestand tegen nattigheid. Daarom moet laminaat direct worden gedroogd als deze nat wordt. 

Vloerverwarming

Als je niet van koude voeten houdt, dan is vloerverwarming in je huis een oplossing. Een PVC vloer is daar heel eenvoudig mee te combineren. Deze vloer zorgt voor goede geleiding. Bij laminaat is dit anders. Wil je bij laminaat ook vloerverwarming, dan moet je een speciale onderlaag aanleggen. Laminaat is minder geschikt voor warmtegeleiding. 

Geluiddemping

Wil je dat geluid in je huis goed wordt gedempt? Dan moet je bij een laminaat vloer een ondervloer gebruiken. Bij PVC verschilt dit. Een PVC vloer is van zichzelf al geluiddempend, mits dit een plakvloer is. Kies je voor de klikvariant, dan moet je ook een ondervloer gebruiken. 

Overige verschillen

PVC vloeren zijn over het algemeen duurzamer dan laminaten vloeren. Ze kunnen jarenlang meegaan zonder dat er een kras op te zien is. Laminaat is iets kwetsbaarder dan PVC. Dit is ook wel te zien aan de prijs, ook al kan dit ook enorm variëren. Ben je op zoek naar een nieuwe vloer? Voor een groot aanbod vloeren van PVC of laminaat in Harderwijk en omstreken ben je bij Quickfloors op het juiste adres.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *