Hout gebruiken in de tuin

Hout voor buiten

Hout wordt veel gebruikt in de tuin. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor een veranda, een schuur, een schutting of voor gevelbekleding. Er zijn een aantal soorten hout dat typisch bedoeld is als tuinhout. Voorbeelden hiervan zijn hardhout, douglas hout, geïmpregneerd hout en steigerhout. Maar waarom heb je nou precies een speciaal soort hout nodig in de tuin? En wat maakt hout zo kwetsbaar in je tuin? In deze blog kom je er achter.

Houtrot

Er is één hele grote bedreiging voor hout en dat is vocht. Door de grote hoeveelheid weersinvloeden die hout ondergaat als het buiten staat gaat de levensduur achteruit. 

Doordat hout vochtig wordt gaan de schimmels, die er in leven, groeien. Dit zorgt er voor dat het hout wordt aangetast. Dit wordt ook wel houtrot genoemd. De schimmels die deze houtrot veroorzaken zitten altijd al in het hout. Maar doordat het hout droog is kan dit niet voor rotting zorgen. Naast vocht zijn er ook andere factoren die het hout beïnvloeden. Warme temperaturen bijvoorbeeld. Warmte in combinatie met vocht versnelt de werking van schimmels het meest. Houtsoorten zoals douglas hout en hardhout zijn de beste keuzes voor in de tuin. Dit zijn de beste keuzes omdat ze vocht afstoten. Wanneer het hout vocht afstoot wordt het voor schimmels erg moeilijk om het hout aan te tasten. Deze houtsoorten zijn bijvoorbeeld te koop bij houthandel Utrecht. Wanneer je hout koopt dat van de juiste kwaliteit is, voorkom je houtrot en gaat het dus veel langer mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *