Houd je piano in topconditie

Piano

Heb jij een piano thuis staan? Zorg er dan voor dat je deze goed onderhoud! Een piano is een uitzonderlijk instrument dat jarenlang mee kan wanneer je deze in topconditie houdt. In een piano zitten onwijs veel elementen die ervoor zorgen dat er een mooie klank uit komt. Hoe je deze piano precies onderhoudt, leggen wij uit!

Omgeving

De ruimte waar de piano staat heeft invloed op de kwaliteit van de piano. Merendeel van de piano’s is gemaakt van hout, dat betekent dat het uit kan zetten en kan inkrimpen. Houdt daarom rekening met de luchtvochtigheid en temperatuur in de ruimte. Ook is het belangrijk dat je de piano op een beschutte plek zet uit de zon en niet te dicht bij een verwarming of kachel. Door de temperatuurverschillen zal het materiaal aangetast worden. 

Schoonmaken

We raden aan om minimaal 1 keer in de maand even goed de tijd te nemen om de piano schoon te maken. Snel even een doekje eroverheen halen is namelijk helaas niet genoeg. Pak een droge en een vochtige doek zonder schoonmaakmiddel. Ga allereerst met de vochtige doek over alle elementen van de piano, waarna je vervolgens met de droge doek er overheen gaat. De binnenkant van de piano moet je vooral voorzichtig mee zijn. Raak hier zo min mogelijk aan met je vingers om corrosie te vermijden. Gebruik hiervoor een plumeau om te stof te verwijderen en de piano schoon te houden. 

Piano stemmen en controleren

Het stemmen van een piano zorgt ervoor dat de klank van het instrument wordt behouden. De meeste voorkomende oorzaak waardoor jouw piano niet goed gestemd is, is door de luchtvochtigheid. Als je al langer ervaring hebt met een piano, weet je waarschijnlijk hoe je dit kunt doen. Je kunt er ook voor kiezen om naar een specialist te gaan die de piano kan stemmen. Ook de techniek van de piano kun je regelmatig laten controleren. Een piano bestaat uit veel verschillende onderdelen die in de loop van de tijd kunnen slijten. Door zowel kleine als grote reparaties te laten verrichten, heb je je piano weer als nieuw. Je kunt de reparatie bijvoorbeeld door Emile van Leenen Piano’s laten doen. Hier kun je ook nieuwe piano’s vinden met een lange levensduur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *