Het antwoord op de vraag: Wat is verspaning?

CNC verspaning

In Nederland zijn veel bedrijven werkzaam in de metaalbewerking. Maar wat zijn eigenlijk de werkzaamheden van de bedrijven die werkzaam zijn in de metaalbewerking? Grote kans dat je bij deze vraag al snel terecht komt bij CNC verspaning. In deze blog geven wij jou dan ook antwoord op de vraag: Wat is verspaning? Zo geven wij jou uitleg over de beide typen verspaning.

Conventioneel verspanen

Er zijn vele soorten technieken die worden gebruikt bij metaalbewerking. Zo zijn er de conventionele verspaningstechnieken en de CNC technieken. Zo ook boren bijvoorbeeld. Wil je iets op maat maken? Dan kun je ook gebruik maken van schaven, vijlen en zagen. Maar naast deze technieken zijn er ook andere technieken die behoren tot de conventionele verspaning zoals frezen, draaien, honen, kotteren, steken, gutsen.

CNC verspaning

CNC verspaning is een woord dat steeds meer opduikt. Maar wat houdt dit woord eigenlijk in? CNC verspaning is een metaalbewerkingstechniek waarbij gebruikt wordt gemaakt van CNC frezen en draaien. Bij verspaning wordt er op gecontroleerde wijze stukjes verwijderd. Bij deze grondstof (metaal), worden door de machine stukjes materiaal afgenomen. Hierdoor wordt het steeds kleiner en zal je zien dat het steeds meer de vorm krijgt die jij voor ogen hebt. ‘’CNC’’ staat voor Computer Numerical Control en dit houdt in dat het proces computergestuurd is. De computer kun je met zogeheten CAM-programma’s instellen. Deze kan dan vervolgens zelfstandig het materiaal bewerking. Het verschil met conventioneel verspanen is dat er geen mensenhand aan te pas komt.

Een bedrijf dat gespecialiseerd is in CNC-verspaning is Laveno uit Vollenhove.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *