Gebruik een VPN op publieke wifi maar liever geen gratis VPN

gebruik een vpn

Als het gaat over veilig internetten valt al snel de term ‘VPN’. De letters VPN staan voor Virtual Private Network. Zo’n virtueel privénetwerk is een veiligheidssysteem dat, als het geïnstalleerd is op uw computer of smartphone, werkt als een soort persoonlijke tunnel tussen uw apparaat en het internet. Deze voor andere internetters hermetisch afgesloten tunnel biedt bescherming tegen hackers, het personeel van uw internetprovider en verder iedereen die stiekem probeert mee te kijken naar wat u op internet doet. De geavanceerde encryptie van een VPN beschermt uw internetverkeer niet alleen thuis maar vooral ook als u buitenshuis wilt internetten.

Geef cybercriminelen geen kans met een VPN

Misschien denkt u er nooit over na, maar door zonder een veilige VPN gebruik te maken van een publieke wifiverbinding loopt u een groot risico. De vaak gratis wifi van een hamburgerrestaurant, hotel of vakantiepark is meestal slecht of helemaal niet beveiligd. Dat betekent dat cybercriminelen gemakkelijk mee kunnen kijken als u gaat internetbankieren, uw social media accounts gebruikt of wachtwoorden van webwinkels intikt. Met de buitgemaakte gegevens kunnen deze kwaadwillende lieden dan grote financiële schade aanrichten. Met een VPN op uw laptop, tablet of smartphone kunt u echter veilig en gemakkelijk overal ter wereld het internet op.

Bescherm ook uw privacy met een VPN

Naast bescherming tegen hackers heeft een VPN nog een belangrijke functie: de bescherming van uw privacy. Elke website die u met uw computer bezoekt registreert namelijk het adres van uw apparaat, het zogeheten IP-adres. Dat unieke IP-adres zorgt ervoor dat een internetsite u ‘herkent’ als u de site opnieuw bezoekt. Uw IP-nummer wordt dan gekoppeld aan bijvoorbeeld producten die u bekijkt en na verloop van tijd ontstaat er zo een hele database van u. Die persoonlijke gegevens over u zijn geld waard en worden daadwerkelijk verkocht aan commerciële partijen die u dan kunnen bestoken met reclames. Dit commercieel ‘volgen’ maakt u onmogelijk met een VPN. U krijgt dan namelijk iedere keer als u verbinding maakt met internet een ander IP-adres van uw VPN-aanbieder.

‘Gratis’ VPN geen aanrader

Het is heel eenvoudig om een VPN te gebruiken. U kunt een gratis VPN of via een betaald abonnement installeren. Pas wel op voor gratis VPN diensten. Een gratis VPN krijgen lijkt aantrekkelijk maar is echt af te raden, want aan dat ‘VPN gratis’ hangt vaak toch een prijskaartje. Meestal krijgt u dan te maken met een datalimiet, een lage snelheid en een beperkt aantal landen waar u de gratis VPN kunt gebruiken. Met een investering van enkele euro’s per maand kunt u al gebruik maken van een betaald abonnement dat al deze nadelen niet heeft. Er zijn diverse gerenommeerde VPN-aanbieders die een ruime keus aan abonnementen aanbieden. U krijgt er altijd duidelijke instructies bij, iets dat bij een gratis VPN abonnement nogal eens ontbreekt.

Gebruik publieke wifi altijd met een VPN

Wilt u voortaan uw online activiteiten privé houden en zowel hackers als commerciële volgers weren? Gebruik dan vanaf nu een betaald VPN-abonnement (geen gratis VPN service) en u kunt altijd zonder zorgen uw laptop, smartphone of tablet met een publieke wifi verbinden. Denk daarbij ook aan het gemak tijdens vakanties. U bent overal veilig verbonden met internet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *