Een kindvriendelijke tuin laten aanleggen: hier moet je aan denken

De tuin is voor de meeste mensen een fijne plek om rustig te ontspannen tussen al het mooie groen. Als je jonge kinderen hebt, krijg je misschien wel de behoefte om de tuin wat groter te maken. Nu vraag jij je vast af: hoe maak ik mijn tuin een plek waar de kinderen zich ook kunnen uitleven, zonder dat het een speeltuin wordt? In dit artikel geven wij jou tips om een kindvriendelijke tuin aan te leggen. 

Geef de kids een eigen plek

Je kunt nooit vroeg genoeg beginnen met het kweken van groene vingers. Zo kun je een stuk grond vrijmaken waar ze hun eigen moestuintje kunnen aanleggen op een zonnige plek in de tuin. De kinderen kunnen bijvoorbeeld zelf bollen planten of zonnebloemen zaaien. Of natuurlijk groeiende gewassen als aardbeien of tomaatjes. Een ander idee is om juist de avontuurlijke kant op te zoeken, dit doe je door een speelbosje te creëren. Met klimbomen, tunnels of een grote zandbak kunnen de kinderen zich zeker vermaken. Heb je wat oudere kinderen? Laat ze dan zelf een boomhut bouwen. Daar zijn ze vast wel even zoet mee!

Kies voor de juiste planten 

Om te beginnen moet je weten dat kinderen veel vragen van een gazon. Van rennen, verstoppertje spelen, voetballen of een kamp bouwen wordt een normaal gazon niet zo blij. Je kunt daarom beter kiezen voor een sport-en speelgazon, die gemaakt zijn voor een kindvriendelijke tuin. De grassoorten zijn gemaakt voor intensief gebruik en zijn niet veelvragend in onderhoud. Oudere kinderen kun je prima uitleggen welke planten giftig zijn en welke niet, bij kleine kinderen daarentegen zou je van wat planten afscheid moeten nemen. Vermijd bijvoorbeeld taxus meiklokjes, monnikskap, doornappel en gouden regen. Planten die wél kindvriendelijk zijn, zijn bijvoorbeeld de vlinderstruik, duizendknoop, gele koort of koninginnekruid. Twijfel je welke planten je kunt gebruiken? Dan kun je altijd een hovenier inschakelen om de tuin te ontwerpen en aanleggen. 

Dieren zijn welkom

De tuin ontdekken kan nog beter als je zoveel mogelijk dieren naar de tuin lokt. Zorg bijvoorbeeld voor insectenhotels, vogelhuisjes en drinkschalen. Probeer ook om de grote schoonmaak uit te stellen tot het einde van de winter. In dorre takken en droge bladeren zitten veel insecten, amfibieën en kleine zoogdieren. Daarnaast trek je ook vlinders en bijen aan als je de tuin voorziet van genoeg planten. Tot slot kun je met een tuinvijver ook veel vogels, libellen en kikkers aantrekken. Let wel goed op dat je zo’n vijver past aanlegt als de kinderen wat ouder zijn, of dat je er goed voor zorgt dat de kinderen er niet in kunnen vallen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *