Een groendak kopen: wat doet het voor jouw buurt?

Een groendak is meer dan alleen een lust voor het oog. Er zitten namelijk nog talloze andere voordelen aan het hebben van een groendak op je huis of bedrijfspand. Zo is een groendak goed voor jezelf, je omgeving en voor de natuur. Ben je ook benieuwd hoe een groendak kan bijdragen aan een optimale leefomgeving in je buurt? We hebben de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet. 

Schone lucht

Het is niet voor niets dat je meer frisse lucht hebt in het bos, aan zee of ergens anders in de natuur. Begroeiing filtert de lucht om je heen van fijnstof. Een groen dak doet hetzelfde. De sedum plantjes die op een groen dak groeien filteren de lucht in je woonomgeving door fijnstof weg te halen. Ondanks dat er nog weinig wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar hoeveel fijnstof dit precies is, staat vast dat het een positieve invloed heeft op de kwaliteit van de lucht. Over het algemeen geldt; hoe meer groene daken, hoe schoner de lucht zal worden. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je eigen gezondheid en die van je buren.

Een groendak haalt CO2 uit de lucht 

Op plekken waar weinig begroeiing is, zal de aarde sneller opwarmen. Dit komt omdat planten en bomen CO2 in de lucht omzetten in zuurstof. Door het gebrek aan begroeiing wordt de stad daarom steeds minder leefbaar, omdat de lucht steeds sneller opwarmt en minder snel afkoelt. Een groen dak zorgt ervoor dat de lucht sneller afkoelt. Dit is zeker in de zomer van groot belang, wanneer de warmte lang vast wordt gehouden door het vele asfalt en beton. Daarom sporen steeds meer gemeenten hun inwoners aan om een groendak te nemen bij gebrek aan een tuin. 

Minder overlast door regen 

Een andere bijkomstigheid is dat een groen dak regenwater vasthoudt. Dit doet sedum door het water vast te houden in haar dikke vettige blaadjes. Dit is van groot belang, omdat we in Nederland in de toekomst steeds vaker te maken zullen krijgen met extreme weersomstandigheden. Door hevige regenval raakt het afwateringssysteem steeds vaker overbelast, waardoor overstromingen kunnen ontstaan. Een groen dak ontlast het riool, doordat het water vasthoudt en gereguleerd afvoert naar de grond. 

Stijging in waarde 

Door de bovengenoemde voordelen kan de waarde van je woning of bedrijfspand stijgen, en daarmee de algehele waarde van je buurt. Dit komt ook doordat een groen dak een goede isolator is. Dit zorgt ervoor dat je in de winter minder stookkosten hebt omdat de temperatuur constanter blijft. In de zomer zal je woonruimte juist minder snel opwarmen. 

Biodiversiteit

Een ander groot voordeel van een groen dak is het positieve effect op de biodiversiteit. De laatste jaren zie je steeds minder vlinders, bijen en andere insecten. Doordat sedum plantjes op een groen dak nectar produceren, is dit een ideale voedselbron voor nuttige insecten. Wanneer dit in de steden bijvoorbeeld ontbreekt, komen er veel minder insecten. Ook kevers, roofwantsen en mieren hebben baat bij een groen dak. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *