Een dagvaardingsprocedure bij een kantonrechter

gavel-2492011_1920

Bij een dagvaarding kun je een andere partij voor de rechter halen, wanneer er een conflict is met de desbetreffende partij. Vaak gebeurt dit, wanneer er geen andere optie meer is en er een rechter bij moet komen om de zaak af te doen. In de meeste gevallen komt hier een kantonrechter kijken die gaat over het civiele recht. De dagvaardingsprocedure bestaat uit verschillende stappen die je kunt doorlopen.

De deurwaarder

De deurwaarder is degene die de dagvaarding schrijft naar de andere partij. Voor een deurwaarder in Leiden kun je terecht bij Korenhof & Partners. Met de geschreven dagvaarding nodig je de andere partij om voor de rechter te verschijnen. Zaken die hierin beschreven staan, zijn onder andere de eis, namen, locatie rechtszaak en bewijzen. 

Rolzitting

Wanneer de dagvaarding is goedgekeurd door de andere partij, vindt er een rolzitting plaats. Dit is de dag dat de rechtszaak besproken wordt door de rechter met beide partijen. De eiser is hierin niet verplicht om bij te dragen aan de rolzitting. Als ook de gedaagde niet aanwezig is en geen reactie op de dagvaarding heeft gegeven, brengt de rechter een verstekvonnis uit.

Definitieve vonnis

Een rechter kan ervoor kiezen om de procedure verder te laten gaan door een schriftelijke ronde of een zitting te plannen. Een schriftelijke ronde bestaat uit reacties van beide partijen op elkaars conclusie. Een zitting ziet er hetzelfde uit als een rolzitting. Voor beide partijen is het niet verplicht om bij deze zitting aanwezig te zijn, al wordt dit wel aangeraden. Na deze zitting wordt er een definitieve uitspraak (vonnis) door de rechter uitgebracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *