Drie interessante bijgeloven van de zeelieden van vroeger

Voor velen lijkt een schip alleen maar een vervoersmiddel. Maar, de geschiedenis zegt anders. En de moderne tijd ook! Piraten, verhalen als Moby Dick, de Vliegende Hollander, en de vele bijgeloven die zeelieden hadden laten zien dat boten en schepen een behoorlijk belangrijke geschiedenis met zich meedragen. Vandaag willen we het hebben over de vele bijgeloven die zeelieden eraan overhielden.

PS, ben je op zoek naar een jon boot, of wil je een aluminium boot kopen? Neem dan eens een kijkje bij Hasekamp Trading!

Je mag niet fluiten

Wanneer je iemand hoort fluiten, krijg je de indruk dat diegene vrolijk is, in een goed humeur! Dat kan dus niks negatiefs betekenen? Nou, op zee is dit niet het geval. Zeelieden geloofden dat je slecht weer veroorzaakte wanneer je fluitte op een schip of een boot. Dit geldt ook voor klappen. Op land een positief gebaar, op zee geladen met negatieve bijgeloven. Klap op een schip of een boot, en je zal maar donder en bliksem veroorzaken!

Bananen zijn een no-go

Niet iedereen is een fan van bananen, zeelieden vooral niet! Maar, waarom niet? Het is toch maar een fruit? Net zoals met fluiten, dachten zeelieden dat het ongeluk brengt wanneer je bananen aan boord hebt. Ze geloofden bijvoorbeeld dat je geen vis kon vangen. De uitleg voor dat bijgeloof is dat je bananen zo snel mogelijk moet transporteren als je niet wil dat ze bederven. Onderweg was er dan te weinig tijd om te vissen. Klinkt dus nog best wel logisch, of niet?

Kom niet aan de naam

Een schip krijgt altijd een naam, maar wat nou als je die naam wil veranderen omdat er een nieuwe eigenaar is? Dacht het niet. Van de naam van een schip bleef je af! Zeelieden geloofden dat schepen een eigen geest kregen. Een andere reden waarom je niet aan de naam moet komen, is omdat je volgens zeelieden daarmee de goden van de zee wil misleiden. En je wilde toch niet Poseidon, God van de Zee toch niet boos maken?

Dit is nog maar het topje van de ijsberg! Er zijn heel veel verschillende soorten bijgeloven en zelfs mythes die met het water, de zee en schepen te maken hebben. Welke ken jij allemaal?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *