Checklist: planten overwinteren

pexels-trang-pham-954713

Je hebt het hele jaar genoten van jouw planten, maar nu wordt het steeds kouder. Dit is hét moment om jouw planten klaar te maken voor de winter. De eerste tip die wij je geven: zet de potplanten zo laat mogelijk binnen, en zo vroeg mogelijk weer buiten. Potplanten houden niet van kou, maar binnen staan is ook niet het beste voor ze.

Overwinterplaats

Er zijn verschillende opties waar jij jouw planten neerzet, gedurende de winter. Zo zetten mensen hun planten in tuinkassen of muurkassen. Hierdoor lopen de planten geen schade op door de vorst. De planten krijgen in tuinkassen voldoende licht en je kunt de ventilatie zelf regelen. Mocht je geen ruimte hebben voor een kas, kun je de planten kwijt in een garage, schuur of tuinhuisje.

Planten inpakken

Potplanten zijn gevoeliger voor vorst, dan planten die in de volle grond staan. Planten in een pot kun je op verschillende manieren beschermen. Zo kun je de potplant inpakken met noppenfolie. Zorg ervoor dat je alleen de pot inpakt met folie en niet de plant zelf. Zodra je de noppenfolie om de pot hebt geplaatst, kun je de bovenkant beschermen met een beschermhoes.

Naar buiten

Zodra de periode met vorst voorbij is, is het zaak dat je de planten zo vroeg mogelijk weer buiten zet. Als je te lang wacht met buiten zetten, kan dit uitloop van de plant veroorzaken. We adviseren de planten rond half mei buiten te zetten. Om de planten weer aan de buitenlucht te laten wennen, is het slim om ze eerst onder een overkapping te plaatsen. Zodra de warmte ons land binnentreedt, kunnen de planten weer in de buitenlucht staan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *