Asbest gevonden, wat nu?

Het woord ‘asbest’ doet bij velen een behoorlijk luid belletje rinkelen. Het is een stof die in het verleden veelvuldig is gebruikt in gebouwen, maar nu zo’n beetje bovenaan staat in de lijst met gevreesde gevaarlijke stoffen. Daarom is het verwijderen van asbest onderhevig aan een lange lijst regels, die tijd en geld kosten. Maar stel, je vindt asbest. Wat ga je dan doen? Welke stappen moet je ondernemen om het veilig aan te pakken?

Inventariseren

Allereerst zal je een asbest inventarisatie moeten doen. Deze inventarisatie is bedoeld om te bekijken wat er nu precies aanwezig is aan asbest. Een belangrijk onderdeel van deze inventarisatie, is de bepaling van het einddoel van je project. Wat wil je precies bereiken met het project waar je aan werkt? Stel bijvoorbeeld dat je bezig bent met het slopen van een pand waar asbest gevonden is. In dat geval is het van groot belang dat er niet alleen goed bekeken wordt hoeveel asbest er is, maar ook dat er een plan wordt gemaakt voor het veilig verwijderen ervan. Ben je echter bezig met een relatief kleine verbouwing en wordt er niks gesloopt, dan kan het goed zijn dat je eigenlijk niks hoeft te doen. Het asbest hoeft niet te worden verwijderd en kan dus ook gewoon blijven zitten. Wel kan het dan handig zijn om de aanwezigheid van de asbest te blijven monitoren. Dus: af en toe een expert laten komen, die bekijkt of het allemaal nog wel goed op z’n plek zit en of het oorspronkelijke plan gehandhaafd kan blijven.

Een stappenplan maken

Stel, je moet dus wel degelijk actie ondernemen om netjes van de asbest af te komen. Dan is het goed om een duidelijk stappenplan te maken, zodat je precies weet hoe je dit het beste kan aanvliegen. Dit stappenplan wordt vaak gemaakt door een expert, omdat die precies weet wat de regelgeving omtrent de asbest is en hoe je het beste te werk kan gaan. Ook kan een expert bepaalde bedrijven inschakelen, die het werk voor je kunnen opknappen. Zo hoef je niet zelf in de weer te gaan met deze stof, maar kan je het overlaten aan de professionals. Allemaal bedoeld om zo snel mogelijk weer over te kunnen gaan tot de orde van de dag. Dat stappenplan heeft eveneens het einddoel van je project voor ogen en zal dus zo gemaakt worden dat je snel weer verder kan.

Het uitvoeren van het stappenplan

Uiteindelijk moet je over tot de uitvoer van het gemaakte plan. Ook dit kan gemakkelijk gebeuren aan de hand van een expert, die ervoor zorgt dat je van begin tot eind ontzorgd wordt. Veelal is er sprake van een team experts, die je kunnen helpen met alle stappen die in het plan beschreven staan. Het begint bij het netjes weghalen van de asbest op de plek waar het gevonden is. Vervolgens moet er voldaan worden aan de uitgebreide regelgeving en uiteindelijk wordt de asbest op een veilige manier verwijderd. Wie dat liever niet zelf doet, kan een specialist inschakelen, maar over het algemeen is dit allemaal al vastgelegd in het stappenplan, zodat je vanaf het vroegste begin weet waar je aan toe bent en niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *