5 stappen die je móet volgen als je een aquarium wilt kopen

Een aquarium brengt leven en kleur in de woonkamer en is bovendien een leuke hobby waarover altijd wel iets te leren valt. Wil jij een aquarium kopen, maar heb jij geen idee waar je moet beginnen? Wij hebben een stappenplan voor jou opgesteld met daarin de belangrijkste punten waarop je moet letten tijdens het kopen van een aquarium. 

Koop een aquarium 

Voor je een aquarium gaat aanschaffen, moet je jezelf een aantal dingen afvragen. Denk bijvoorbeeld na over waar je het aquarium wilt plaatsen en hoeveel ruimte je er voor hebt. Zo kun je meteen inschatten hoe hoog het aquarium en het meubel daaronder moet zijn. Daarnaast moet je je ook afvragen hoeveel tijd je hebt om het aquarium schoon te houden. Een aquarium vergt namelijk wel veel onderhoud. Tot slot moet je natuurlijk kijken naar het budget dat je wilt uitgeven, dit gaat dan niet alleen om het aquarium, maar ook alles wat daar bij komt kijken. 

Vissen kiezen 

Nadat je een aquarium hebt gekocht, kun je aquariumvissen gaan kopen. Waar je hierbij rekening mee moet houden zijn de afmetingen van het aquarium en natuurlijk jouw budget. Ook al zijn er veel verschillende vissen, de meest populaire soorten zijn guppen, kardinaaltetra’s, maanvissen en platy’s. Wat je daarbij ook moet weten, is welke aquariumvissen wel en niet bij elkaar in kunnen. Zo moet je maanvissen nooit met andere vissen in het aquarium zetten, omdat zij ze anders zullen opeten. Daarentegen kunnen platy’s goed overweg met bijna alle aquariumvissen. 

Schaf technieken aan

Wat ook zeker niet vergeten mag worden in het aquarium, is techniek. Bij techniek kun je denken aan filtering, pompen en verlichting. Hierdoor blijft je aquarium in goede staat blijft de balans van bacteriën op peil. Een actieve bacteriecultuur creëer je door gebruik te maken van een filterstarter. Je zuivert hiermee het water, waardoor het geschikt is voor jouw vissen.

Planten(voeding) kiezen

Planten in het aquarium zijn misschien nog wel belangrijker dan techniek. Het maakt zuurstof aan, zorgt voor een gezond bodemklimaat en dient als beschutting voor de vissen. Je kunt alleen niet zomaar iedere plant in het aquarium stoppen. Bekijk welke voedingsstoffen er nodig zijn, wat het formaat van jouw aquarium is en welke waterwaarden het heeft. CO2 is het allerbelangrijkst voor planten. Verzorg ze dus goed door middel van plantenvoeding uit een flesje of middels tabletten.

Kleed je aquarium aan

We sluiten af met de leukste en laatste stap, namelijk het decoreren van je aquarium. Met decoratie creëer je diepte en maak je van jouw aquarium een echte eyecatcher. Kies bijvoorbeeld voor verschillende soorten grind, decoratieve stenen of levensechte decoraties. Laat je creativiteit de vrije loop en kies voor wat jij mooi vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *